STARTING THE DAY BEAUTIFULLY:

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sábado, 4 de junho de 2011

how to ...







Ao fim-de-semana adoro passar algum tempo na cozinha entre tachos e panelas e fazer algo diferente: bolachas, bolos, pão, compotas, queijo, manteiga, ... ou simplesmente sabores de outras paragens. Hoje fiz ... ...  compota de alperces. Tenho uma árvore no meu jardim que pelo 2º ano dá uns frutos deliciosos. Como é tudo biológico tenho de os apanhar antes de estarem muito maduros ou terão bicho. Ainda não tenho muitos! Apenas consegui 1,5kg de alperces! Comemos alguns e os outros transformaram-se numa aromática  e deliciosa compota.
Aqui vai a receita:
1kg de alperces cortados em pedaços;
700gr de açúcar;
50gr água;
Sumo de meio limão

Numa panela colocar os alperces + o açúcar + a água e deixar ferver por 15mn. Juntar o sumo de limão, mexer e guardar em frascos. Depois ... ... degustar!!!!!!!!!!

On weekends i usually take the time to spend some hours on my kitchen doing new things: special cookies, a new cake, homemade cheese, or simply new tastes from different countries. Today i made Apricot Jam for the 1st time! We have an apricot tree in our garden that gave fruit for the 2nd year. Not loads of fruit!; only 1,5kg! Some we ate and the others were transformed into an extremely aromatic and delicious jam.
Here is the recipe:

1kg apricots
1,5 cups sugar
1/5 cup water
1/2 lemon, juiced 
  1. Cut the apricots in half, and remove the pits. Cut the apricots into 1-inch chunks.
  2. In a large heavy-bottomed pot, combine the apricots, sugar and water. Stir to combine.
  3. Bring to a boil, stirring constantly. Cook, stirring frequently with a long wooden spoon and skimming foam as necessary, until reduced and thickened, about 15 minutes. Stir in the lemon juice.
  4. Ladle jam into clean jars. Let stand until cool.

Happy weekend!

6 comentários:

Presépio no Canal disse...

Sounds delicious! Adoro alperces! Agora degustava essa tua compota! :-))
Beijinhos e Bom Domingo! ;-)
Parece que este dia 4 nunca mais acaba. Estou desejosa de amanha.

rosarod disse...

Oi, sua receita que parece rico! conservas ou geléias são divinos, posso usá-los de tantas maneiras. No Natal de última utilização de cranberry recheado Lombo de porco! mas eu costumo apreciá-los no café da manhã e biscoitos e queijo, obrigado por compartilhar seu conhecimento e receitas! Saudações, Rose Marie

Petite Michelle Louise disse...

how sweet. it looks yummy!

Heidi disse...

Your apricot jam looks very delicious!...Have a great weekend!

Happy-Sonne disse...

Mmmhhh... so fine! Your apricot jam looks so fine!
Have a nice weekend and best greetings from Switzerland. Hugs Yvonne

Olympia disse...

Rosa, your creativity is endless! I wish you a great week and please save some cookies for me!

THANKS FOR YOUR VISIT! YOU ARE WELCOME ANYTIME!